تاثیر رطوبت و تراکم در سوختگی افراد استفادهکننده از لباس اطفاء حریق ساختمانی
ورود به ساختمان درحال آتشسوزی، بدون لباس حفاظتی، میتواند منجر به سوختگیهای جدی گردد. هیچ آتشنشانی نباید بدون لباس حفاظتی و تحت هیچ شرایطی برای ورود به ساختمان در حال سوختن تلاش نماید. سوختگی، عملکردی از زمان و حرارت میباشد؛ هر چه حرارت منبع گرما بالاتر و زمان رویارویی طولانیتر باشد، شدت سوختگی نیز بیشتر خواهد شد. سوختگیهای درجه یک زمانی اتفاق میافتد که دمای پوست به 48C°برسد. سوختگی درجه دو در 55C° و سوختگی درجه سه در بالاتر از 55C°اتفاق میافتد. ازبینرفتن متوالی پوست در72C° روی میدهد. يك آتشسوزی ساده میتواند حرارت لازم برای تخریب شدید پوست را فراهم نماید. اگرچه لباسهاي اطفاءحریق، بوسیله آزمایشات (TPP) در دمای بالا تست میشوند، با این حال بیشتر صدمات سوختگی در دماهای خیلی پایینتر از دماهايي که در سطوح (TPP) ثبت شدند، بدون تماس مستقیم با شعله رخ میدهند. گرما میتواند در شرایط محیطی نسبتاً متوسط، در داخل لباس عملياتي جمع شود، این پدیده (انرژی ذخیرهشده) میتواند منجر به صدمات سوختگی جدی و اغلب بدون هشدار شود كه با حضور رطوبت، تشديد نيز ميشود زیرا آب رسانای بسیار خوبیست. آب حتی میتواند در دماهایی که لباس خشک خطرناک نیست، منجر به صدمه سوختگی حاصل از تماس شود. بنابراین لباس اطفاءحریق باید طوری طراحی شود که ضمن آنكه آب داخلي (تعريق آتشنشان) را به بيرون منتقل كند، از جذب آب نيز جلوگیری نمايد. در طراحی لباس آتشنشاني باید مقدار رطوبت تولیدشده بوسیله آتشنشان را در نظر گرفته شود. زیرا یک آتشنشان میتواند 8/1 ليتر در ساعت عرق ميكند.
علاوه بر لباس خیس، تراکم لباس نیز مقاومت آن را در مقابل نفوذ حرارت به داخل لباس كاهش ميدهد. چرا كه تراکم الياف، امکان رسانش دما را با جابجا کردن هوای بین و درون لایههای لباس افزایش میدهد. سوختگیهای تراکمی میتواند از طريق سيستم دستگاه تنفسي آتشنشان یا از زانوزدن وي روی سطوح داغ یا تماس با آن ناشی شود. لذا برخی تولیدکنندگان لباسهاي عملياتي، اِپلهای خاصی را روی زانوها و ساير نقاطي كه تماس مستقيم با سطوح داغ دارند، نصب ميكنند تا امكان سوختگيهاي اينچنيني را بكاهند. باتوجه به آنكه استفاده از البسه عملياتي با الياف متراکم و خیس، بدترين پيامد را براي نيروي آتشنشاني ايجاد ميكنند، خزیدن روی زمین از میان آب یا سایر مایعات، ممکن است باعث بروز صدمات حرارتي شود كه این نوع صدمه را سوختگیهای تراکم مرطوب مینامند. آب موجود در روی لایههای بیرونی لباس آتشنشان در محيط كاملاً خشك و داراي دماي بالا، میتواند امنیت وي را تهديد کند. زیرا تبخیر آب، گرما را از لباس بیرون میکشد و دمای پایینتری توسط آتشنشان احساس میشود. اگر گرمای موجود برای تبخیر تمام آبها کافی باشد، اثر خنکسازی متوقف میشود و با این وضعیت، آتشنشان در ناحیۀ خطر، بیشتر پیشروی خواهد کرد و حتی موجب آسیبپذیرتر شدن خود خواهد شد. زمانی که عمل خشکشدن رخ میدهد، دمای لباس حفاظتی ممکن است به سرعت افزایش یافته، باعث رشد دماي داخلی لباس و نهايتاً بروز سوختگیهای جدی شود.
سوختگیهای بخار ممکن است زمانی رخ دهند که بخارات آب از سطوح و پوششهای داغ به سمت آتشنشانان متصاعد شود. بخار، پوست بیحفاظ را مستقیماً خواهد سوزاند و از آنجایی که یک گاز است، از میان اجزای نفوذپذیر البسه حفاظتي (PPE) عبور ميكند. سوختگیهایScold Burns زمانی رخ میدهند که آتشنشانان با مایع داغی که از یک سقف، در حال جاریشدن یا چکهکردن است یا یک چاله آب یا مایع روان بر روی زمین یا یک لوله طغیانکرده دیگ بخار صنعتی تماس پیدا کنند. اين مایع نيز، پوست بیحفاظ را سوزانده و میتواند به لباسهای حفاظتی نفوذ کند. همانطور که پیشتر بیان شد، تراکم لباس در این حالت نیز موجب وخيمتر شدن وضع شده و سوختگیهای آتشنشان را تشديد میکند.
منبع : www.pyrogen.co.ir
گرد آورنده : سوگل افخمی